Filters

-
Japans Binchotan houtskool

Binchotan houtskool

5 producten

Toont 1 - 5 van 5 producten

Toont 1 - 5 van 5 producten
Zie
BBQ Flavour Binchotan White Maitiew 5kg
BBQ Flavour Binchotan White Konia 7kg
Binchotan White Eucalyptus 5 KG | BBQ Flavour
BBQ Flavour Binchotan White Lychee 5kg
YAKINIKU BINCHOPAN | houtskoolstarter & doofpot

Wat is binchotan?

Binchotan is dé echte Japanse houtskool. Het kenmerkt zich door het hoge koolstofpercentage en de extreem zuivere samenstelling. Alles begint bij het uitkiezen van het juiste hout en eindigt in een exclusieve houtskool die wereldwijd veel gevraagd is. Wanneer jij kiest om dit soort te gebruiken raden we je aan je wat verder te verdiepen in deze zeldzame houtskool.

Zoals eerder aangegeven behoort binchotan tot de meest exclusieve houtskool soorten ter wereld. Dit komt onder andere door het hoge koolstofpercentage. Dit percentage kan wel oplopen tot maar liefst 96 tot 98 procent. Ook heeft het een hoge zuivere samenstelling. Om deze redenen geeft binchotan relatief weinig rook af, is het bijna geurloos en kan je er lang mee grillen. Ook spettert het niet, brandt het op een constante temperatuur, brandt het netter dan reguliere houtskool en het is bovendien zeer duurzaam.

Binchotan houtskool is erg veelzijdig te gebruiken. Het brand al op lage temperaturen maar kan eveneens temperaturen behalen tot wel 1200 °C. Doordat het een vaste houtskool betreft en het een dichtheid heeft van 1g/500m2, werkt het voor veel meer toepassingen dan alleen het zijn van ‘houtskool’. Denk aan waterfiltratie, vochtabsorptie en het kan geuren neutraliseren.
Hoe kan Binchotan eigenlijk zo speciaal zijn? Dit komt grotendeels door het productieproces. Het maken van 400 kilo duurt maar liefst 15 dagen. De productie hiervan vereist een hoge mate van expertise en in Japan wordt het vak ‘Binchotan Brander’ als maar minder. Er zijn op dit moment weinig mensen die het eeuwenoude traditionele vak nog beoefenen. Mede door deze factoren wordt de prijs bepaald.

Het productieproces met Japanse kwaliteitseisen

Het maken van Binchotan houtskool met de Japanse kwaliteitseisen in het achterhoofd is zeker niet onmogelijk, echter is dit een langdurig proces waarbij je de juiste kennis en expertises in huis moet hebben. Om de cyclus van de productie goed te kunnen volgen hebben wij de belangrijkste stappen op een rijtje gezet:

1. De verzamelde houtsoort wordt zorgvuldig gecontroleerd op kwaliteit en daarna in de oven gelegd

2. Het hout wordt 10 dagen lang op 200 °C verhit met een minimale zuurstoftoevoer

3. Met de juiste expertise zorgt men ervoor dat het hout ontleedt en niet verbrandt

4. Doordat er weinig zuurstof wordt toegevoegd krijg je een zuivere samenstelling van koolstof en een hoge dichtheid

5. Zodra de rook uit de ovens een goede kleur heeft wordt de zuurstoftoevoer langzaam vergroot, hierdoor zal de oven temperaturen tot wel 1000 °C halen

6. Als laatste wordt het Binchotan gerold in as en zand en krijgt het zijn kenmerkende grijze gloed

Toepassingen Binchotan naast houtskool

Naast de traditionele manier van het gebruik heeft Binchotan veel meer gebruiksdoeleinden dan alleen het zijn van ‘houtskool’. Zo kan je het gebruiken voor onderstaande toepassingen:

  • Waterfiltratie
  • Voedingsstoffen voor grond
  • Ongewenste geuren weghalen
  • Vochtabsorberende werking

Hoe steek ik Binchotan houtskool aan?

Het aansteken van Binchotan kan voor sommigen moeilijker zijn dan de ander. Daarom hebben wij een korte maar krachtige uitleg over de manieren van aansteken. Mocht je nog meer vragen hebben omtrent het aansteken van Binchotan? Neem dan contact op met onze klantenservice, zij staan je graag te woord.

1. Gebruik een gasbrander (ongeveer 10-15 minuten)

2. Maak een brandend bed van houtskool of briketten (zoals acacia of quebracho)

3. Gebruik een kolenstarter als de YAKINIKU Binchopan (het beste resultaat

Verschillende soorten bij KoopJeRookhout.nl

De Binchotan die te verkrijgen is bij ons is van zeer hoge kwaliteit. Doordat al onze Binchotan op een traditionele manier wordt geproduceerd zijn er geen chemicaliën toegevoegd en zal er geen rook en/of smaakontwikkeling plaatsvinden. Zie hieronder onze Binchotan houtskool soorten met de bijbehorende specificaties.

  • Binchotan Eucalyptus
    Deze prachtige soort kan temperaturen behalen van 870 tot 1000 °C. Het koolstofpercentage is maar liefst 95,9%. De brandduur is gemiddeld 4 uur. De hoeveelheid as bedraagt ongeveer 1,8%. Zeer geschikt voor elke grill liefhebber.
  • Binchotan Maitew
    Deze soort heeft een koolstofpercentage van wel 96-98%. Het behaalt temperaturen van 1000 tot 1200 °C. De gemiddelde brandduur van 6 uur maakt deze soort zeer exclusief. De hoeveelheid as die overblijft is ongeveer 1,5%. Hierdoor is dit houtskool zeer geschikt voor de echte professional.
  • Binchotan Konia
    Deze mooie soort bevat een koolstofpercentage van 96-98%. De hoge temperaturen van 1000 tot 1100 °C maakt deze houtskool zeer geschikt voor de professionele barbecue liefhebber. De gemiddelde brandduur is 5 uur met een as percentage van circa 1,5%
  • Binchotan Lychee
    Het koolstofpercentage van de Binchotan Lychee is 95,9%. Zijn totale brandduur is gemiddeld 4,5 uur en kan temperaturen bereiken van 870 tot 1000 °C. Deze soort is zeer gewild bij veel barbecue specialisten. Het heeft een as percentage van 1,8% gemiddeld.

Binchotan houtskool hergebruiken

Nadat jouw Binchotan is uitgedoofd kan je deze zeker nog 3 uur hergebruiken. Door de exclusiviteit is het gebruikelijk de gloeiend hete Binchotan te doven in een speciale YAKINIKU Bichopan. Tevens kan deze Binchotan pan gebruikt worden om het op authentieke wijze aan te steken. Ook is het mogelijk de houtskool te doven in een emmer met water van staal. Gebruik hierbij altijd een kolentang en let op: zorg voor afstand want het gaat behoorlijk stomen.

Recent bekeken